Свети великомученик Георгије, St George's Day


Свети великомученик Георгије.


Овај славни и победоносни светитељ беше рођен у Кападокији као син богатих и благочестивих родитеља. Отац му пострада за Христа, и мајка му се пресели у Палестину. Када порасте, Георгије оде у војску, где доспе у двадесетој својој години до чина трибуна, и као такав беше на служби при цару Диоклецијану. Када овај цар отпоче страшно гоњење на хришћане, ступи Георгије пред њега и одважно исповеди, да је и он хришћанин. Цар га баци у тамницу, а нареди да му се ноге ставе у кладе а на прси тежак камен. Потом нареди, те га везаше на точак, под којим беху даске са великим ексерима, и да га тако окрећу, док му цело тело не поста као једна крвава рана. По том га закопа у ров, тако да му само глава беше ван земље, и остави га у рову три дана и три ноћи. Потом преко некога мађионичара даде му смртоносни отров. Но при свим овим мукама Георгије се непрестано мољаше Богу, и Бог га исцељиваше тренутно, и спасаваше од смрти на велико удивљење народа. Кад и мртваца једног молитвом васкрсе, тада многи примише веру Христову. Међу овима беше и жена царева Александра, и главни жрец Атанасије, и земљоделац Гликерије, и Балерије, Донат и Терина. Најзад осуди цар Георгија и своју жену Александру на посечење мачем. Блажена Александра издахну на губилишту пре посечења, а свети Георгије би посечен 303. године. Чудесима, која се десише на гробу светог Георгија, нема броја. Нема броја ни његовим јављањима у сну и на јави многима, који га споменуше и његову помоћ поискаше од онда до дана данашњега. Разгоревши се љубављу према Христу Господу, светом Ђорђу не беше тешко све оставити ради те љубави: и чин, и богатство, и царску почаст, и пријатеље, и сав свет. За ту љубав Господ га награди венцем неувеле славе на небу и на земљи и животом вечним у царству Свом. Још му дарова Господ силу и власт да помаже у бедама и невољама свима онима који га славе и његово име призивају (в. 3. новембар).
Prica je sa linka trsic:

http://www.trsic.org/


St George's Day
St George's Day is celebrated by the several nations, kingdoms, countries, and cities of which Saint George is the patron saint, including England, Germany, the old kingdoms and counties of the Crown of Aragon in Spain — Aragon, Catalonia and Valencia; Portugal, Cyprus, Greece, Georgia, Serbia, Bulgaria and many others.

Serbia: Đurđevdan
In Serbian St. George's Day is called Đurđevdan (Cyrillic: Ђурђевдан) and is celebrated on 6th May every year, as the Serbian Orthodox Church uses the Julian, Old Style Calendar. St. George's Day is one of the most common Slavas (family patron day) among the Serbs, celebrated not only in Serbia, but also in Republika Srpska and other Serbian lands. Đurđevdan is also celebrated by both Orthodox and Muslim Roma and Muslim Gorani. Đurđevdan is celebrated, especially, in the areas of Raška in Serbia. Apart from being the Slava of many families, St. George's Day is marked by morning picnics, music, and folk dances.

From Wikipedia

4 comments:

Savko Pećić Pesa said...

Мирјана хвала ти за ову лијепу причу о светом Гергију. То је моја крсна слава. Знам доста обичаја о овом дану из народа и сад сам радио један прилог за радио Републике Српске, али овако исцрпну причу о самом житију и страдању нисам прочитао.

Тања said...

moja devojacka slava. raznezim se njen pomen...

Nomad said...

Peso, nema na cemu i sa malim zakasnjenjem sracna slava. Ja takodje nisam znala ovoliko o svetom Gergiju, ali sad znam.

Tanja, hvala na komentaru i srecna to devojacka slava.

Puno pozdrava,
Mirjana

Dimi3 said...

Hvala Miro!

 

Flickr Photostream

Meet The Author