Srecna Slava Svetog Jovana

Свети Јован прославља се неколико пута у години, но највише свечара има овога дана. Међу личностима јеванђелским, које окружавају Спаситеља, личност Јована Крститеља заузима сасвим засебно место, како по начину свога доласка у свет, тако и по начину живота у свету, и по улози крштавања људи за покајање и крштења Месије, и тако најзад по своме трагичном изласку из овог живота. Он је био такве моралне чистоте да се, ваистину, пре могао назвати ангелом, како га Свето Писмо и назива, него ли смртним човеком. Од свих осталих пророка свети Јован се разликује нарочито тиме што је он имао ту срећу да је могао и руком показати свету Онога кога је пророковао. За руку светог Јована прича се да ју је сваке године на дан светитељев архијереј износио пред народ. Понекад се та рука јављала раширена, а понекад и згрчена. У првом случају означавала је родну и обилну годину, а у другом неродну и гладну.

Ikona je sa http://www.byzantika.com/ moja interpertacija Svetog Jovana.

By an Old Calendar today is John the Baptist in (Hebrew: יוחנן המטביל, Arabic: يحيىYahyá AND يوحنا Yūhannā al-mamadan in arabic, Aramaic: ܝܘܚܢܢ Yokhanan) was an itinerant preacher and a major religious figure who led a movement of Baptism at the Jordan River in expectation of a divine apocalypse that would restore occupied Israel. John was an historical figure who lived until the year 36 and followed the example of previous Hebrew prophets, living austerely, challenging sinful rulers, calling for repentance and promising God's justice. John is regarded as a prophet inChristianity, Islam, the Bahá'í Faith and Mandaeism.
Photo is Icon from www.Byzantika.com my work.

5 comments:

Миррослав Б Душанић said...

Твоја „Бизантика-презентација“ је заиста стручна и квалитетна.

Желим Ти пуно успјеха на пословном плану!

Nomad said...

Hvala Miroslave, web page je dizajn mog supruga a ikone moje delo :)

Миррослав Б Душанић said...

за иконе то ми је већ познато, а оне су - задовољство ми је рећи, више него „заслужиле“ овакву предивну презентацију... То са „стручношћу мужа“ идеално функционише.

Savko Pećić Pesa said...

Дивно претстваљање у икони и ријечи. Добро је увијек сазнати нешта више од оног што човјек већ зна. Зато твоји постови дају прилику свакоме да нешта ново научи, а и онима који не знају ништа да коначно науче. Исто тако и за сваког зналца није на одмет да понови градиво. Хвали ти за то све.Ја с разлогом имам пшоштовање према овом светитељу и у кући држим икону, поред славске иконе. Поздрав Песа !

emo_serpica said...

Kao i uvek: sjajan post! Za neupućene pun sažetih i korisnih informacija, za upućene - zadovoljstvo susreta sa autorom :)

 

Flickr Photostream

Meet The Author