Hleb bez mesenja, Making No-Knead Bread

Moj omiljeni nacin pravljenja hleba. Secam se kako je moja baka pravila hleb u velikoj pecnici i ona bi pravila oko 6-10 hleba sve zajedno je peceno u furuni :) Tak sam nasla ovaj recept i probala jako me je podsetio na moje detinjstvo, a hleb je savrsen unutra je mek i socan a spolja krckav. Ja pecem hleb u serpi i caka je u tome sto se serpa zagreje u vrucoj relni pa se onda testo stavi i poklopi prvih 40min. i jos 40 min. bez poklopca. Ja sam recept prilagodila svojim uslovima i manje soli stavljam. Ovde na slici je hleb koji sam ja napravila.

Posto je video na engleskom ja sam vam isto nasla link sa receptom na nasem:
http://www3.serbiancafe.com/kuvar/9/3167/Seljacki-hleb-koji-se-ne-mesi
Orginalni recept na youtube:
http://www.youtube.com/watch?v=13Ah9ES2yTU


This is my favourite way of making bread. Reminds me of when I was a kid and my grandmother would bake them in the outside oven (pizza oven) and always 6-10 at the time. The bread is soft and moist inside but crusty on the outside. You can see on the video what they use, but I just adjusted the recipe to my conditions and I just baked it in a normal pot with a lid. Here on the photo you can see my bread.

Orginal recipe on youtube:
http://www.youtube.com/watch?v=13Ah9ES2yTU

Hope you will like it.



8 comments:

emo_serpica said...

Bravo!Ništa lepše od pravog, seljačkog hleba: hrskava kora, a unutra mekano...Ja sada retko pravim hleb, ne računam pogaču česnicu za Božić ili pletenicu za Uskrs.Nekada sam, ranih devedesetih prošlog veka to radila svakodnevno.Tada smo brašna imali u velikim količinama, jer smo umesto plata dobijali džakove, što belog, što crnog brašna...Sve su varijante bile u opticaju, svi recepti probani.
Hvala na predlogu i odatoj "caki", probaću...
Pozdrav!

Marija said...

Ovaj recept merkam bas dugo... Nikako da napravim, a vrhunski izgleda!

Nomad said...

Hleb je jako lak a i ne trazi puno rada. Ja ga pravim samo sa belim brasnom koji je namenjen za hleb.

Ako probate javite mi sta mislite.

Миррослав Б Душанић said...

Драга Мирјана,

мени, дјетету из прилично „оскудних крајева“, домаћи хљеб (од било које житарице) је „светиња“, а онај ко зна да га направи има „златне руке“... У нашем стану домаћи хљеб је и овдје у Њемачкој наша свакодневица, а прави га углавном моја супруга. Ја сам тај занат „испекао“ веома рано, још док сам живио на селу...а син и најмлађа кћерка су такође добри „мајстори“...

Хвала на овој модерној варијанти „хљеба са црепуље“ - тестирање слиједи (мада знам да ће успјети)...

Nomad said...

Dragi Miroslave,

Moji roditelji su nas odmalena ucili da cenimo hleb i da je grehota da se hleb baca. Ucili su nas i sta se nekad spremalo od starog hleba, ja to jako cenim i postijem i to je deo nase istorije.

Cestitke na porodici koja zna da mesi hleb i posaljite im moje pozdrave, a moj recept neka vam posluzi kad se nema puno vremena.

Savko Pećić Pesa said...

Moj komentar je bio da naručim odmah jedan,pa kako bude da bude, ali na pogrešnom mjestu. Zato ponovo naručujem ovaj hljeb naših baka i prabaka, koji nam je spremila Mirjana.

Nomad said...

Evo hleb stize ;)

Nego izvini Peso zbog glupog komentara koji treba da bude dole ispod posta, ali ne moze ni pod kojim slucajem pa je zato zbunjujuce.
Moracu da nadjem nov template da resim problem.

Nego Peso jedno pitanje: kako si uspeo da stavis sa desne strane sve blogove koje pratis?? Jako mi se svidja jer je lepo predstavljeno kao slicica.

Dimi3 said...

Miro,

Hvala na receptu!!

 

Flickr Photostream

Meet The Author